woensdag, juli 27, 2005

Optimisten kijken naar boven

AMSTERDAM - De Engelse schrijver Oscar Wilde wist het al lang geleden: optimisten bekijken de wereld anders dan pessimisten. En nu, zo schrijft de Sunday Times, is wetenschappelijk aangetoond dat deze twee groepen mensen letterlijk anders naar de wereld kijken.
Wilde, nooit om een fraaie volzin verlegen, schreef ooit: "Wij liggen allemaal in de goot, maar sommigen onder ons kijken toch naar de sterren". Psychologen van de Amerikaanse North Dakota State University hebben nu ontdekt dat die woorden waarheid bevatten.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat de hersenen bij pessimistische mensen beter werken wanneer ze naar beneden kijken, terwijl mensen voor wie het glas altijd half vol is, in plaats van half leeg, de ogen naar boven richten wanneer ze nadenken.
Volgens Brian Meier, die het onderzoek leidde, is die conclusie niet alleen een mooi postuum eerbetoon aan Oscar Wilde, maar kan zijn ontdekking ook belangrijke gevolgen hebben voor mensen die lijden aan een depressie. Momenteel kampt een op de vijf mensen met deze kwaal.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt nu dat de manier waarop, en de richting waarin we kijken als we nadenken, inderdaad de stemmingen versterkt. Met andere woorden, wanneer ze naar beneden kijken, versterken pessimisten het gevoel 'down' te zijn. Volgens Meier zou dat betekenen dat het mogelijk is een depressie te verhelpen door mensen hun natuurlijke gewoontes te laten doorbreken en hen naar boven te laten kijken.
(Bron)

Iemand met een been dat korter is dan het andere, hinkt - maar dat betekent niet automatisch dat je, wanneer je gaat hinken, een korter been krijgt...

Geen opmerkingen: