woensdag, juli 27, 2005

VN gaat kinderen in conflictgebieden beschermen

NEW YORK - Een rigoureus bewakingssysteem moet kinderen en jongeren in conflictgebieden in de toekomst meer bescherming bieden en hen hoeden voor rekrutering als soldaat, ontvoering en seksueel geweld. Daartoe heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag unaniem besloten.
Minderjarigen in gebieden als Darfur, Congo, Sri Lanka, Nepal, Myanmar (Birma) en andere crisisgebieden moeten van de maatregelen profiteren.
Volgens schattingen van de VN zijn de laatste tien jaar zeker twee miljoen kinderen omgekomen tijdens gewapende conflicten. Zes miljoen anderen raakten gewond. Een deel van hen blijft voor de rest van zijn leven gehandicapt. Het aantal kindsoldaten in de wereld bedraagt volgens de VN ongeveer 250.000.
In 2003 zijn volgens gegevens van de volkerenorganisatie meer dan elf miljoen kinderen uit hun woonplaatsen verdreven. Nog eens 2,4 miljoen moesten zelfs hun land verlaten. Een deel van deze minderjarigen leeft nu zonder verwanten in een vreemd land. Duizenden minderjarigen in deze situatie zijn slachtoffer geworden van verkrachting en andere seksuele misdrijven.
Het is de bedoeling dat de VN in crisisgebieden speciale teams gaat inzetten die zich uitsluitend bezighouden met de situatie van minderjarigen en die schending van de rechten van deze groep aan de VN in New York meldt. Daar gaat een nieuwe werkgroep, samengesteld uit alle vijftien leden van de Veiligheidsraad, de gegevens verzamelen en zonodig strafmaatregelen nemen tegen regeringen of rebellen in conflictgebieden.
(Bron)

Geen opmerkingen: