donderdag, juli 28, 2005

Verdonkeremanen weigert volledige inzage in asielstukken

DEN HAAG - Minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) weigert de kerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia volledige inzage te geven in documenten over landen van herkomst van uitgeprocedeerde asielzoekers. Daarmee negeert ze een uitspraak van de rechter, zei Inlia-directeur J. van Tilborg donderdag in het radioprogramma De Ochtenden.
Verdonkeremanen heeft de organisatie een dwangsom van 10.000 euro betaald, die de rechter haar had opgelegd voor het weigeren van volledige informatie. Volgens Van Tilborg heeft de bewindsvrouw "eieren voor haar geld" gekozen. Tegen asielzoekers zegt ze volgens hem altijd dat hun zaak klaar is als de rechter heeft gesproken. "Blijkbaar gaat dat verhaal niet op voor ministers", zei de directeur.
Een woordvoerster van Verdonkeremanen bevestigde dat de dwangsom is betaald. Inlia had gevraagd om het overzicht van de aanvraagprocedures van verwijderingen per land. Maar daarbij gaat het volgens de woordvoerster om vertrouwelijke informatie die de betrekkingen tussen Nederland en andere landen kan schaden.
"Conform de rechterlijke uitspraak zijn grote delen van het overzicht openbaar gemaakt, met uitzondering van diplomatieke informatie", aldus het ministerie. Het belang van de internationale betrekkingen weegt daarbij voor Verdonkeremanen zwaarder dan het belang van openbaarmaking.
Inlia zal de kwestie opnieuw aan de rechter voorleggen, aldus Van Tilborg. De organisatie had met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gevraagd om de landendocumenten. Eind november vorig jaar had de IND de documenten verstrekt, waarin delen zwart waren gemaakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: