donderdag, juli 28, 2005

'Weinig kans op vaste baan voor bijstandstrekkers'

UTRECHT - Gemeenten kijken te veel naar de korte termijn bij het aan het werk helpen van bijstandstrekkers. Mensen in de bijstand komen daardoor moeilijk aan een baan voor langere tijd. Ook vallen te veel moeilijke gevallen buiten de boot. Deze kritiek op het reïntegratiebeleid van gemeenten heeft de vakcentrale CNV donderdag geuit.
"In de praktijk zie je dat gemeenten zich in eerste instantie richten op mensen die snel aan de slag kunnen, zonder te kijken naar hun persoonlijke omstandigheden. De gemeenten kiezen daarmee voor de kortetermijnoplossing en vergeten de 'moeilijke' doelgroepen", meent de vakorganisatie.
Volgens CNV-bestuurder R. van Splunder zijn gesubsidieerde banen dè manier om bijstandstrekkers met weinig kans op werk te reïntegreren. Op die manier kunnen zij namelijk toch ervaring opdoen. Hij wil daarom dat gemeenten niet minder maar meer gesubsidieerde banen creëren. Verder moeten steden mensen beter betrekken bij hun reïtegratie.
Sinds anderhalf jaar zijn gemeenten volledig verantwoordelijk voor de bijstand. Zij hebben er daarom financieel belang bij om bijstandstrekkers zo snel mogelijk aan een baan te helpen. "Gemeenten gaan voor hun eigen gewin, want als iemand snel reïntegreert, blijft er budget over en dat mag de gemeente zelf houden", zegt Van Splunder.
Vorige maand bleek dat de gemeenten zelf ook vinden dat de nieuwe regels voor de bijstand vooral op de korte termijn positief uitwerken. Ondanks de slechte economie is het aantal bijstandstrekkers de laatste anderhalf jaar nauwelijks toegenomen. Maar voor de langere termijn zijn gemeenten somber.
Het CNV stelt dat de steden te weinig doen aan de moeilijke gevallen. Volgens de gemeenten zelf is het echter onvermijdelijk dat zij een bestand overhouden van kansarmen die niet meer aan het werk kunnen.
In mei maakte de vereniging van directeuren van sociale diensten, Divosa, nog bekend dat gemeenten denken dat ruim 160.000 van de bijna 330.000 mensen in de bijstand niet aan betaald werk zijn te helpen.
(Bron)

Geen opmerkingen: