zondag, juli 24, 2005

Tsunami-alarm in Indische Oceaan

TOKIO - De afgelegen Indiase eilandengroepen Nicobaren en Andamanen zijn zondagavond getroffen door een krachtige zeebeving met een kracht van zeker 7,0 op de schaal van Richter. Het Japans meteorologisch instituut sloeg direct alarm en waarschuwde voor tsunami's, potentieel verwoestende vloedgolven. Enkele uren na de zeebeving waren er evenwel geen tsunami's in de regio, aldus Indiase media.
De Thaise autoriteiten gaven al snel een tsunami-alarm af voor zes zuidelijke provincies. Ook de vakantieoorden Phuket, Phang Nga en Krabi vielen onder de betrokken alarmregio's. De autoriteiten daar dienden zich voor te bereiden op evacuaties. Op enkele plekken in de provincie Phang Nga zochten Thai en toeristen direct hoger gelegen plekken op, berichtten Thaise media. Even coor 20.30 uur Nederlandse tijd werd het Thaise tsunami-alarm ingetrokken.
De zeebeving zondagavond in de Indische Oceaan had zijn epicentrum 135 kilometer ten westen van Misha, onderdeel van de Nicobaren. De beving werd ook waargenomen op het vasteland van India en in Thailand, meldde de Amerikaanse US Geological Survey op zijn website. De Indiase eilandengroep ligt op een beruchte onderzeese breuklijn. De beving gebeurde om 17.42 uur Nederlandse tijd op een diepte van 10 kilometer.
De Nicobaren en Andamanen, die veel primitieve stammen herbergen, werden hard getroffen tijdens de zeebeving van eind 2004. Er vielen toen zeker 3000 doden in dit deel van India. Die beving, met een kracht van meer dan 9 op de schaal van Richter, had toen zijn epicentrum voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra en was verantwoordelijk voor zeker 177.000 doden. Formeel worden nog altijd 50.000 mensen vermist.
De jongste beving had zijn oorsprong op ongeveer 440 kilometer van de destijds hard getroffen provincie Atjeh in Noord-Sumatra. Daar werden de autoriteiten gewaarschuwd, maar zover bekend werd er geen alarm geslagen.
Na de zeebeving van Tweede Kerstdag werd internationaal afgesproken dat er een alarmsysteem voor tsunami's zou komen in de Indische Oceaan. Japan, dat al jaren een geavanceerd systeem heeft, kondigde aan dat in afwachting van de aanleg daarvan de meteorologische dienst een oogje in het zeil in dat zeegebied zou houden.
Een alarmsysteem bestaat uit sensoren op zee, die door satellieten worden gecontroleerd. Bij een beving of vloedgolf kunnen de autoriteiten in de betrokken landen direct worden gealarmeerd. Die moeten dan weer een systeem paraat hebben om lokale autoriteiten in te lichten.
Een hoge overheidsfunctionaris op de Andamanen meldde enkele uren na de beving zondag dat er geen tsunami's waren waargenomen. Er was wel sprake van paniek onder bewoners, maar voor zover bekend waren er geen slachtoffers.
De autoriteiten van Sri Lanka, het eiland dat eind vorig jaar verwoestend werd geraakt door vloedgolven, besloot geen tsunami-alarm te geven. Na overleg met een Amerikaanse onderzoeksinstituut werd bevestigd dat het vakantie-eiland in de Indische Oceaan geen gevaar liep, aldus de autoriteiten in Colombo.
(Bron)

Geen opmerkingen: