Directeur tbs-kliniek boos op Kamerleden
NIJMEGEN - Als Tweede-Kamerleden elke keer zo heftig reageren als een tbs'er zich onttrekt aan zijn behandeling, gaat het tbs-systeem naar de knoppen. "Sommige Kamerleden wakkeren angst- en onrustgevoelens onder de mensen aan en soms voor hun eigen gewin. Dat neem ik ze hoogst kwalijk. Als ze het anders willen, moeten ze de wet aanpassen."
Deze kritiek uitte J. Poelmann, directeur van de tbs-instelling de Pompekliniek in Nijmegen, maandagochtend op de Kamerleden die afgelopen weekeinde geschokt reageerden op de ontsnapping van tbs'er Marciano Ernst uit de GGZ-instelling in Halsteren.
Het opsporingsbericht van Ernst werd binnen 48 uur na zijn ontsnapping naar buiten gebracht, zoals minister Donner van Justitie heeft afgesproken met de Tweede Kamer. Poelmann: "Er zijn negentig onttrekkingen van tbs-gestelden per jaar. Op afspraak wordt die informatie nu openbaar gemaakt, maar als Kamerleden elke keer zo reageren als nu en de minister ter verantwoording roepen, kunnen we ons werk niet meer doen."
Poelmann wijst erop dat het tbs-systeem nooit waterdicht zal zijn, maar benadrukt dat het recidivecijfer de laatste jaren is gedaald van 23 procent naar 18 procent.
Nederland telt ongeveer 1600 tbs'ers. Hij merkt in de Pompekliniek, waar ongeveer tweehonderd tbs-patiënten zitten, dat de onderlinge alertheid is verhoogd. Sinds tbs'er Wilhelm S. (Schippers) in juni de benen nam tijdens een begeleid verlof en een moord pleegde, zijn de tbs-verloven aangescherpt. "De patiënten nemen meer verantwoordelijkheid voor elkaar en houden elkaar beter in de gaten. Als iemand vermoedt dat een ander van plan is er vandoor te gaan, wordt dat gemeld aan de staf. Omdat ze weten dat ze anders zelf de dupe zijn."
De tbs-klinieken in Nederland zitten bomvol, aldus Poelmann. "De bezetting is ongeveer 103 procent." Na het incident met Wilhelm S. hebben alle klinieken de verloven opnieuw onder de loep genomen en wordt stringenter omgegaaan met het verlenen van verlof. Daardoor zijn volgens Poelmann de wachtlijsten toegenomen. "Op de lijst stonden ongeveer 175 mensen die wachten op plaatsing in een kliniek. De afgelopen maanden is dat aantal gaan groeien en bedraagt nu meer dan tweehonderd."
De voortvluchtige tbs'er Marciano Ernst is in 1997 veroordeeld voor doodslag. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam maandag gezegd. Verder kan ze geen informatie over de veroordeling geven.
Volgens het Algemeen Dagblad legde de rechtbank in Rotterdam hem twee jaar gevangenisstraf met tbs op. Ernst had de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin om het leven gebracht door de man drie keer met een mes in het hart te steken.
Betrouwbare bronnen hebben dit maandag bevestigd. Ernst was destijds onder behandeling bij het Riagg, omdat hij leed aan grote achterdocht en waanideeën. Hij slikte daarvoor ook medicijnen. Maar die had hij op de dag van de moord niet ingenomen.
Het ministerie van Justitie wilde maandag niet zeggen waarvoor Ernst precies werd veroordeeld. In het opsporingsbericht dat zaterdagavond over de 34-jarige man werd uitgezonden, sprak justitie van een 'geweldsdelict'. Als de tbs'er z'n medicijnen niet inneemt, kan hij gevaarlijk worden voor zijn omgeving.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten