Geen nieuws helaas:
Veel mis met werk in gehandicaptenzorg
DEN HAAG - Zes op de tien instellingen in de gehandicaptenzorg maken onvoldoende werk van de bescherming van de gezondheid van hun personeel. Dat staat in een rapport van de Arbeidsinspectie dat dinsdag werd bekendgemaakt.
De ongeveer 120.000 werknemers in de sector kampen al jaren met forse gezondheidsrisico's op de werkvloer. Het gaat dan om zaken als lichamelijke belasting, zoals zwaar tillen en psychische belasting, zoals werkdruk en onveiligheid.
In de periode 2001-2004 hebben de werkgevers- en werknemersorganisatie in de sector gewerkt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Daarvoor ondertekenden ze een convenant, dat volgens de Arbeidsinspectie heeft geleid tot een aantal maatregelen om de lichamelijke en psychische belasting van werknemers te verminderen.
De Arbeidsinspectie heeft het effect van het convenant onderzocht en concludeert dat de sector nog lang niet klaar is. "Vooral de aanpak van lichamelijk zwaar werk achter", stelt de controledienst van het ministerie van Sociale Zaken. "Bij bijna 20 procent van de instellingen is sprake van een structureel probleem, bij 40 procent is verbetering nodig".
Daarnaast noemt de inspectie het "zorgelijk" dat de instellingen in de gehandicaptenzorg te weinig gebruik maken van praktische hulpmiddelen. "Het gaat bijvoorbeeld om elektrisch in hoogte verstelbare bedden, tilliften om patiënten die niet zelf kunnen bewegen te verplaatsen, glijlakens en in hoogte verstelbare douchestoelen en aankleedtafels".
Er valt ook nog het nodige te verbeteren wat betreft de opleiding van het personeel. Zij krijgen niet altijd goede instructies en voorlichting over manieren om veilig te tillen. De inspecteurs hebben 319 keer geëist dat verbeteringen moesten worden doorgevoerd. Ook werden 32 waarschuwingen uitgedeeld.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) benadrukt dat het "gestaag beter gaat" met de aanpak van agressie en geweld in de gehandicaptenzorg. Via voorlichting moeten werknemers en patiënten meer worden doordrongen van het belang van hulpmiddelen om fysieke belasting tegen te gaan. "Op het moment wordt 60 procent van de hulpmiddelen niet gebruikt. Dat moet beter", aldus een woordvoerster van het ministerie.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten