woensdag, september 07, 2005

Donner wil internetgegevens centraal opslaan

DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) wil de internetgegevens van Nederlanders centraal opslaan. Dat maakt de voorgenomen bewaarplicht aanzienlijk goedkoper voor internetaanbieders, is zijn redenering in een brief aan de Tweede Kamer. De providers hebben echter ook grote principiƫle bezwaren.
Het Centraal Informatiepunt Opsporing Telecommunicatie (CIOT) zou de internetgegevens moeten gaan bewaren. De informatie is volgens de minister nuttig om terroristen en misdadigers op te sporen. Het CIOT fungeert nu al als telefoonboek voor de opsporingsdiensten.
"Het model kent vele voordelen", schrijft Donner. "Het CIOT bewaart en doorzoekt de informatie. De lasten voor de internetaanbieders kunnen worden beperkt tot het beschikbaar stellen van de gegevens en een eventuele aanpassing van hun systemen daartoe."
Een van de belangrijkste bezwaren van de internetproviders tegen de voorgenomen plicht voor opslag van datacommunicatiegegevens zijn de kosten. Maar telecombedrijf KPN heeft ook ernstige principiƫle bezwaren tegen geautomatiseerde centrale opslag van persoonlijke informatie als internetgegevens. Een woordvoerder van KPN Security vraagt zich af de databank is te beveiligen en of is te controleren wie er toegang heeft.
"Met een paar componenten ontstaat een beeld over het persoonlijke leven van iemand. We zijn daar zeer, zeer terughoudend in."
Het Internet Service Providers Overleg (ISPO) vreest dat de beveiliging van de informatie sluitpost zal zijn en maakt zich eveneens zorgen over de controle op wie toegang tot de bestanden heeft.
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) moet zich formeel uitspreken over plannen als deze, meldde een woordvoerder woensdag. Een oordeel wil het CBP op voorhand niet vellen.
KPMG berekende vorig jaar dat de overheid voor de centrale opslag van internet- en belgegevens eenmalig minimaal 8 miljoen euro kwijt is, plus 2 miljoen euro op jaarbasis. Het gaat voor e-mail en internetverkeer om ongeveer een petabyte (PB) ofwel een miljoen gigabyte (GB) per jaar. Een normale, nieuwe thuiscomputer heeft momenteel ongeveer plaats voor 80GB.
(Bron)

Geen opmerkingen: