vrijdag, september 09, 2005

Kip verdwijnt uit schap

LEIDSCHENDAM - De Nederlandse supermarkten verkopen vanaf 1 januari 2007 geen kippenvlees meer, als de overheid vasthoudt aan de strengere eisen voor het pluimveevlees. Die waarschuwing uitte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdag.
Het ministerie van Volksgezondheid wil dat de supermarkten vanaf 1 januari 2007 alleen nog maar kippenvlees verkopen dat niet besmet is met campylobacter. Volgens de brancheorganisatie CBL is het echter onmogelijk aan die eis te voldoen.
"Er is onvoldoende inzicht in de oorzaak van besmettingen van pluimveevlees met campylobacter", schrijft het CBL in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom is er volgens het bureau geen effectieve aanpak om besmetting tegen te gaan.
Als supermarkten toch kip willen blijven verkopen na 1 januari 2007, zullen ze geregeld boetes krijgen. Ook bestaat de kans dat hele partijen pluimveevlees in beslag worden genomen. Veel supers zullen er dan voor kiezen niet langer kippenvlees te verkopen, voorspelt het CBL.
De campylobacter veroorzaakt jaarlijks bij 80.000 mensen een infectie, bleek eerder uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ongeveer zestig patiƫnten krijgen verlammingsverschijnselen. Contact met dieren veroorzaakt in ongeveer 60 procent van de gevallen besmetting. In 20 tot 40 procent is kippenvlees de boosdoener. "Gelikt worden door je hondje is een groter gevaar dan rauwe kip eten", meent het CBL.
Nederland wil kippenvlees ook salmonellavrij maken. Dat is volgens het CBL wel mogelijk. De Europese Commissie werkt aan wetgeving om pluimveevlees op de markt te krijgen dat niet besmet is met salmonella.
(Bron)

Geen opmerkingen: