dinsdag, september 06, 2005

'Koude neus bij zware belasting'

SOESTERBERG - Werknemers die bloot staan aan zware mentale belasting hebben een koudere neus dan mensen die zich niet inspannen. Dat blijkt uit een proef van TNO Defensie en Veiligheid waarover De Telegraaf dinsdag heeft gepubliceerd. TNO heeft bij acht proefpersonen met een infraroodcamera tijdens het werk en de rustperiodes op afstand de temperatuur van de gezichten gemeten.
Volgens de onderzoekers daalt de temperatuur van de neus tijdens een periode van mentaal zware inspanning ongeveer 2 graden. Volgens TNO is de vondst een belangrijk omdat voor het eerst succesvolle metingen op afstand zijn uitgevoerd. Vroeger werden bijvoorbeeld sensoren op het lichaam van de proefpersoon aangebracht om de hartslag en ademhaling te meten.
Het meten van werkbelasting gebeurt al lange tijd. Het is belangrijk om te weten op welk punt werknemers minder goed gaan presteren omdat het werk ze boven het hoofd groeit. Het gevaar bestaat dan dat ze bijvoorbeeld meer fouten maken. Als onderzoekers een grens kunnen bepalen, kan aan de hand daarvan het werk anders worden georganiseerd.
TNO hoopt dat de metingen op afstand via de infraroodcamera in de toekomst ook op andere terreinen inzetbaar zijn, bijvoorbeeld voor leugendetectie.
(Bron)

Geen opmerkingen: