woensdag, september 07, 2005

'Religie is oplossing voor armoede en oorlog'

Religie kan levens redden. Dat heeft minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) dinsdag gezegd tijdens een internationale conferentie over religie, mensenrechten en ontwikkeling in Soesterberg. Volgens de minister wordt geloof gezien als een probleem, terwijl het een deel kan zijn van de oplossing voor armoede en conflicten.
Als voorbeeld noemt Van Ardenne dat religieuze instellingen in delen van Afrika meer dan vijftig procent van de gezondheidszorg en educatie verzorgen. Ook roemt de minister het initiatief van de voorzitter van de Aya Sofya-moskee in Amsterdam die maandag met premier Jan Peter Balkenende (CDA) een protocol ondertekende om extremisme in eigen kring uit te bannen. Op deze manier kunnen 'religieuze organisaties' een 'positieve bijdrage leveren aan een vreedzame wereld', zei de minister.
In het onlangs opgerichte Kennisforum Religie en Ontwikkelingsbeleid kunnen beleidsmedewerkers, wetenschappers en 'werkers in het veld' van gedachten wisselen over de rol van religie binnen het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook wordt gedebatteerd over hoe religie vrede en veiligheid kan realiseren. In 2008 moeten alle Nederlandse ambassades in ontwikkelingslanden rekening houden met de rol van religie in hun plannen. Dat betekent dat religieuze organisaties worden betrokken bij het beleid van de ambassades.
(Bron)

Geen opmerkingen: