woensdag, september 07, 2005

Station klaar, geen trein

AMERSFOORT - Het station mag dan in juni 2006 klaar zijn, bewoners van de Amersfoortse wijk Vathorst zien de trein nog ten minste een half jaar voorbijrazen. Stoppen doet hij er voorlopig niet.
Minister Peijs wil namelijk niet dat reizigers op station Schothorst de dupe worden van de opening van het nieuwe station. Plan was om de stoptrein Utrecht-Zwolle daar tijdelijk nog maar één keer per uur te laten stoppen. De trein kan, volgens de NS, niet elk halfuur op beide stations stoppen.
Daarvoor is er te weinig ruimte op het spoor. Als in december 2006 in heel Nederland een nieuwe dienstregeling ingaat, kunnen op beide stations weer genoeg treinen langsgaan. Op deze manier is het uitgesloten dat bewoners van het Amersfoortse Vathorst in juni 2006 in hun eigen wijk op de trein kunnen stappen. Aanvankelijk waren de NS van plan om sowieso pas in december treinen te laten stoppen in Vathorst.
Na lang onderhandelen kwam de gemeente het compromis overeen. Amersfoort nam de tijdelijke situatie voor lief om te voorkomen dat Vathorsters voor de auto kiezen. Maar de minister keurt dat compromis nu dus niet goed. Het ministerie stelt de NS een reeks eisen over waar en hoe vaak treinen moeten stoppen en wil daarvan niet afwijken.
Minder treinen op station Schothorst is uit den boze. De NS moeten nu een andere manier vinden om station Schothorst genoeg treinen te geven én op tijd treinen te laten stoppen in Vathorst.
(Bron)

Geen opmerkingen: