donderdag, september 08, 2005

VVD wenst opvang afgewezen asielzoeker

DEN HAAG - Asielzoekers die in beroep gaan tegen de eerste afwijzing van hun asielaanvraag, moeten toch opgevangen worden door de overheid. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou voor hen een sobere noodopvang moeten verzorgen.
Dat stelt het VVD-Tweede-Kamerlid Visser voor, zo bevestigde hij donderdag een bericht in Trouw. Nu krijgen asielzoekers die hun afwijzing aanvechten, geen opvang meer maar mogen zij wel in Nederland de beslissing afwachten. Sommige gemeenten regelen voor die personen vaak een vorm van noodopvang, omdat zij niet willen dat ze op straat terechtkomen.
Als het COA de noodopvang gaat regelen, wil Visser af van de noodopvang door gemeenten. "Zij besteden de opvang vaak weer uit aan stichtingen. Daar is soms geen greep of zicht meer op. Het is een beetje een schimmige situatie geworden." Volgens Visser vangen deze organisaties vaak ook mensen op die uitgeprocedeerd zijn. "En dat is niet de bedoeling. Deze personen moeten terug naar hun herkomstland." De VVD'er wil de situatie na twee jaar evalueren.
Ook minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken) wil af van de noodopvang door gemeenten en kerken. Tot nu toe wilde zij niet ingaan op suggesties van de oppositie om opvang te regelen voor asielzoekers die in hoger beroep zijn gegaan. Zij beroept zich op de nieuwe Vreemdelingenwet waarin dat zo geregeld is.
GroenLinks grijpt het voorstel van de VVD aan om donderdag een spoeddebat met minister Verdonkeremanen over de kwestie aan te vragen. Onder anderen Kamerlid Vos van die partij heeft herhaaldelijk gepleit voor opvang voor doorprocederende asielzoekers, maar kreeg toen geen steun van de liberalen.
Ook het CDA staat niet negatief tegenover het plan van de coalitiegenoot en wil het nader bekijken. "We vinden het sympathiek, zeker vanuit het oogpunt dat noodopvang elders niet inzichtelijk is", zei Kamerlid Van Fessem. Hij wil wel eerst weten om hoeveel mensen het gaat en wat de kosten zijn, als de overheid alsnog voor de opvang van deze groep zorgt.
(Bron)

Geen opmerkingen: