vrijdag, september 09, 2005

Toezicht op trein- en metrostations verscherpt

DEN HAAG - Het toezicht op de trein- en metrostations wordt verscherpt. Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen en andere vervoerbedrijven is gevraagd extra alert te zijn op verdachte zaken. Daartoe heeft minister Donner van Justitie besloten.
Er is geen sprake van een concrete terroristische dreiging, meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vrijdag. Wel is er voldoende aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te treffen in de metro's in Amsterdam en Rotterdam en op het spoor. Het ministerie spreek van een lichte dreiging.
De maatregelen zijn gedeeltelijk zichtbaar voor de reiziger, meldde het ministerie. De politie en OV-bedrijven houden extra toezicht. Daarnaast wordt reizigers gevraagd hun bagage niet onbeheerd achter te laten en verdachte situaties te melden.
Donner heeft zijn besluit genomen op basis van een dreigingsanalyse, opgesteld door de NCTb. Die baseert zijn analyse op informatie van inlichtingendiensten, politie en "andere open bronnen" in binnen- en buitenland. Een woordvoerster van de NCTb kon daarover verder geen details geven.
Conducteurs in de treinen van de NS hebben vrijdag allemaal een sms'je gekregen. "Voor de spoorsector is vanaf 9 september een lichte terreurdreiging afgekondigd", luidde de boodschap. Verdere informatie vonden de conducteurs vervolgens op de kleine laptop waarvan zij voorzien zijn. Daarin wordt hun onder meer gevraagd alert te zijn op verdachte pakketjes, vreemde omstandigheden en dergelijke.
De Nederlandse overheid werkt sinds half juni met een nieuw systeem om vitale bedrijfssectoren te waarschuwen bij een terroristische dreiging. Dat zogeheten alerteringssysteem kent naast het basisniveau drie fases: lichte, matige en hoge dreiging. Bij elk niveau horen specifieke maatregelen, die de sectoren moeten nemen.
Het systeem geldt op dit moment behalve voor het spoor en Schiphol ook voor de haven en petrochemische bedrijven in Rotterdam-Rijnmond en de waterleidingbedrijven. Het is de bedoeling dat de energiebedrijven daar binnenkort bij komen. Voor de haven en de waterleidingbedrijven is de veiligheidssituatie op dit moment normaal.
(Bron)

Geen opmerkingen: