Kamer eist uitleg Donner in zaak Nienke Kleiss
DEN HAAG - Minister Donner (Justitie) moet dinsdag in de Tweede Kamer uitleg geven over het vermeend achterhouden door het Openbaar Ministerie (OM) van cruciaal bewijsmateriaal in de zaak-Nienke Kleiss. De SP en GroenLinks willen opheldering van Donner over de uitzending van televisieprogramma Netwerk van maandag.
SP-Tweede-Kamerlid De Wit is geschokt door de Netwerk-uitzending. "Als het waar is dat bewijsmateriaal bewust is achtergehouden, moet dat consequenties hebben. Dit hou je niet voor mogelijk in Nederland. Dit schokt het vertrouwen in de rechtsstaat op een enorme manier."
In de Netwerk-uitzending werd gesteld dat uit DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zou zijn gebleken dat verdachte Cees B. onmogelijk de lustmoordenaar van de tienjarige Nienke Kleiss kon zijn. Het OM wist dat, maar vervolgde B. toch en kreeg hem ook veroordeeld. Hij zat vier jaar onschuldig in de cel.
De advocaten van Cees B bereiden een aangifte voor tegen "alle leden van het Openbaar Ministerie die wetenschap hebben gehad van het opzettelijk achterhouden van voor B. ontlastend bewijsmateriaal". Dat zei een van de advocaten van B., G. Spong, dinsdag. Volgens de raadsman komt het optreden van de betrokken aanklagers neer op "een vorm van oplichting".
De SP wil Donner dinsdag aan de tand voelen in het mondeling vragenuurtje. Voor de SP is het nog te vroeg om te praten over politieke consequenties voor minister Donner. "Maar hij is uiteindelijk natuurlijk wel politiek verantwoordelijk", aldus De Wit.
Ook GroenLinks wil zo snel mogelijk opheldering van minister Donner over de beschuldigingen aan het adres van het OM en het NFI. Ook CDA, PvdA en VVD zijn geschokt door de uitzending van Netwerk en willen zo snel mogelijk uitgezocht zien of de beschuldigingen kloppen.
Volgens VVD-Kamerlid Weekers lijkt het er op dat "bewust informatie onder de pet is gehouden. Als dat waar is, is dat schokkend voor de rechtsstaat." Hij wil samen met andere Kamerleden schriftelijke vragen stellen aan Donner.
PvdA-Kamerlid Wolfsen wil zelfs een parlementair onderzoek. Hij noemt het "onacceptabel" als waar zou zijn dat justitie en het NFI de rechters onjuist hebben geïnformeerd en bovendien nog eens honderden mensen bewust hebben gezwegen. Het CDA wil ook de onderste steen boven, maar wil dinsdag eerst binnen de vaste Kamercommissie voor Justitie overleggen over de te volgen strategie.
Na de moord in 2000 in het Beatrixpark in Schiedam op Nienke Kleiss werd Cees B. in 2002 veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Hij kwam eind vorig jaar op vrije voeten, nadat Wik H., die vastzat op verdenking van andere misdrijven, de moord had bekend. H. werd onlangs door de rechtbank in Rotterdam tot twintig jaar celstraf en tbs veroordeeld. De herzieningszaak van B. dient in november.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten