zondag, december 23, 2007

Afrikaanse giraffes bedreigd met uitsterven

NAIROBI - De giraffes in Afrika worden met uitsterven bedreigd als er geen maatregelen genomen worden om ze te beschermen. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport van Keniaanse en Amerikaanse biologen dat zaterdag verscheen, meldde de BBC.
Er leven in totaal in Afrika nog maar honderdduizend giraffes. Door stroperij en oorlogen in Somaliƫ, Ethiopiƫ en Kenia is het aantal netgiraffes (Giraffa camelopardalis reticulata) drastisch verminderd.
Begin jaren negentig waren er nog 27000 exemplaren. Nu nog maar 3000, aldus de onderzoekers. Van de Tsjaadgiraffe (Giraffa camelopardalis peralta) zijn er nog maar 160 over.
De onderzoekers hebben bovendien vastgesteld dat de verschillende soorten giraffes, die tot dusver werden beschouwd als ondersoorten, moeten worden gezien als aparte volwaardige soorten.
De twee giraffesoorten die het meest aan elkaar verwant zijn, de netgiraffe met rode ronde vlekken en de Massaigiraffe (Giraffa camelopardalis tippelskirchi) leven al een half miljoen tot anderhalf miljoen jaar gescheiden van elkaar.
De giraffe staat niet op de rode lijst van beschermde diersoorten van de World Conservation Union (IUCN), omdat er nog honderdduizend zijn.
Door de ondersoorten als aparte soorten te kenmerken, komen ze wel op de rode lijst en hebben regeringen de plicht zich in te zetten voor de bescherming van de langpoten, aldus de wetenschappers.
(Bron)

Geen opmerkingen: