vrijdag, december 28, 2007

NS wil betere hulp voor getraumatiseerd personeel

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen gaan de hulpverlening aan getraumatiseerd personeel in het nieuwe jaar aanpassen.
Machinisten die te maken krijgen met een geval van zelfdoding, krijgen als ze dat willen een andere functie binnen het vervoersbedrijf aangeboden.
"We hebben nu al een procedure voor hulpverlening bij traumatische gebeurtenissen, met onder meer ondersteuning door externe psychologen. Dit is een toevoeging daarop", zei Hans Burggraaff, adviseur bedrijfsgezondheid bij NS, vrijdag.
Het rijdende personeel van NS wordt regelmatig geconfronteerd met gevallen van zelfdoding. Ruwweg om de dag heeft een dergelijk incident plaats op het Nederlandse spoor.
Mishandelingen en bedreigingen kunnen ook psychische problemen veroorzaken bij machinisten en conducteurs.
De Nederlandse Spoorwegen werken samen met het Instituut voor psychotrauma aan een nieuw programma voor hulpverlening. Begin 2008 moet een proef beginnen, waarbij werknemers op vrijwillige basis in het weekeinde een bijeenkomst bijwonen, waaraan maximaal tien personen meedoen en waarin ze kunnen praten over hun ervaringen.
"Deze collega's mogen ook hun partners meenemen, als daar behoefte aan is", aldus Burggraaff.
Volgens hem gaan machinisten nu soms te lang door met hun werk na traumatische gebeurtenissen, zonder dat ze serieus overwegen om iets anders te gaan doen. "De ervaring leert dat mensen gevoeliger worden voor incidenten als ze die vaker meemaken", weet de NS-deskundige.
"Soms is het juist beter om iets anders te gaan doen, maar mensen denken vaak dat hun keuzemogelijkheden niet zo groot zijn."
Het risico bestaat dat machinisten die vaker zijn geconfronteerd met mensen die voor de trein springen, in grote problemen komen en volledig arbeidsongeschikt raken. Zo'n situatie is volgens Burggraaff zowel slecht voor de werknemer als voor NS.
(Bron)

Geen opmerkingen: