dinsdag, december 25, 2007

Israël ziet clusterbommen als militaire noodzaak

JERUZALEM - Israël heeft geen internationale regels overtreden toen het vorig jaar clusterbommen gebruikte in de militaire campagne tegen Hezbollah in Zuid-Libanon. Dat blijkt uit een legeronderzoek dat is aangeboden aan de Israëlische militaire aanklager Avichai Mendelblit.
Hij heeft maandag besloten geen vervolging in te stellen tegen commandanten die clustermunitie hebben ingezet. De meeste clusterbommen zijn afgeworpen boven onbewoond gebied en waren bedoeld om raketaanvallen van Hezbollah tegen te gaan, staat in het rapport.
Het gebruik van het wapentuig zou daarom een 'militaire noodzakelijkheid' zijn geweest. De radicale sjiitische beweging Hezbollah vuurde in juli en augustus 2006 ongeveer 4000 raketten af op het noorden van Israël.
De bevindingen van de Israëlische onderzoekscommissie staan lijnrecht tegenover die van de Verenigde Naties. De volkerenorganisatie concludeerde vorig jaar dat de clusterbommen veel te vaak werden gebruikt en dat ze niet alleen op militaire doelen werden afgevuurd.
Clusterbommen ontploffen in de lucht waardoor een honderden kleinere bommen vrijkomen die over een groot gebied worden verspreid. Veel van deze kleine bommen gaan niet af als ze de grond raken en vormen een groot gevaar voor de burgerbevolking.
Na het Israëlische offensief zijn nog zeker dertig mensen omgekomen in Libanon door restanten van zo'n bom.
De oorlog van Israël tegen de Hezbollah-beweging in de zomer van 2006 duurde 34 dagen. Er vielen bijna 1200 doden in Libanon, vooral burgers. Aan Israëlische zijde vielen 157 doden, vooral militairen.
(Bron)

Dan zijn we uitgepraat: Hezbollah zal de raketaanvallen wel als militaire noodzakelijkheid beschouwen. En als die noodzakelijkheid (duh) Israel ontslaat van verantwoordelijkheid, dan geldt dat natuurlijk ook voor de andere partij in het conflict.

Geen opmerkingen: