CDA wil minder valse weeralarmen
DEN HAAG - Het CDA wil het aantal valse weeralarmen omlaag brengen. Dat heeft Tweede Kamerlid Joop Atsma maandag gezegd. Volgens de CDA'er loopt de economie bij elke vals weeralarm een schade op van minstens tientallen miljoenen euro.
Bovendien zijn mensen bij elke valse waarschuwing minder geneigd om een volgend alarm voor storm, sneeuw of gladheid serieus te nemen. Volgens Atsma bleken dit jaar drie van de vijf weeralarmen van het KNMI niet te klopppen.
Hij wil daarom dat het KNMI met commerciële weerbureaus als Meteo Consult en Piet Paulusma gaat overleggen. Alleen als deskundigen van verschillende weerinstituten het eens zijn, moet vervolgens een weeralarm worden afgegeven.
Volgens Atsma waren de commerciële voorspellers het destijds niet eens met de waarschuwingen die vals bleken te zijn.
De kritiek van het CDA op het weeralarm van het KNMI is onterecht, aldus een woordvoerder van het weerbureau. "Het aantal valse weeralarmen dat wij geven is minimaal. Ieder weeralarm wordt achteraf geëvalueerd en is in bijna alle gevallen terecht afgegeven."
Het CDA wil dat het KNMI andere weervoorspellers gaat raadplegen voordat het deze waarschuwing afgeeft. Het instituut liet weten dat een weeralarm te maken heeft met de maatschappelijke veiligheid. "We kunnen een weeralarm niet bespreken in een groepsdiscussie."
Het KNMI benadrukt dat het feit dat problemen uitblijven na het afgeven van een weeralarm, betekent dat het weeralarm heeft gewerkt. "Als er na een waarschuwing geen file staat, betekent dat mensen de weg niet zijn opgegaan. Hierdoor zullen er dan ook minder ongelukken ontstaan."
De directeur van Meteo Consult, Maarten Noort, denkt dat iedereen is gebaat bij het beste weeralarm. "Het weeralarm is nu het heiligdom van het KNMI. Raar als je bedenkt dat er veel meer meteorologische kennis is in Nederland." Volgens Noort zou het KNMI een regiefunctie moeten krijgen in het afgeven van het weeralarm.
"Wij denken dat een weeralarm pas moet worden afgegeven als het echt niet veilig is om de straat op te gaan. Als je het zo bekijkt zijn drie van de vijf weeralarmen dit jaar onterecht afgegeven."
(Bron)
Weer is weer, lastig te voorspellen en nooit overal hetzelfde. Als je in het midden van Nederland ondersneeuwt, kan het in het noorden zonnig zijn, of andersom.
En liever een weeralarm voor niets dan geen waarschuwing waar er wel een gepast was geweest.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten