maandag, december 31, 2007

Transport oorzaak snelle sterfte potplanten

AMSTERDAM - De plotselinge dood van veel net gekochte potplanten is te wijten aan de omstandigheden tijdens hun transport. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers.
De onderzoekers bestudeerden 21 soorten eenjarige potplanten. De planten worden in Amerika veel gebruikt om tuinen te decoreren.
Tijdens de reis naar hun eindbestemming hebben de planten het zwaar te verduren. De manier waarop ze verpakt en vervoerd worden heeft een behoorlijke impact op hun gesteldheid.
Tijdens het transport, dat vaak over lange afstanden gaat, krijgen de planten maar weinig licht. Daarnaast hebben ze te maken met hoge temperaturen en zijn ze blootgesteld aan verhoogde waardes van ethyleengas.
Onder die omstandigheden stopt het proces van fotosynthese waardoor de plant uiteindelijk zijn blad verliest en geel kan worden.
Maar in de winkel is dit nog niet te zien. De studie wijst uit dat de planten in die conditie er in de kas nog prima uitzien, om na ongeveer een week in de winkel te hebben gestaan steeds slechter te worden. Na drie weken zijn de planten dan al niet meer te verkopen.
De oplossingen die onderzoekster Terri Starman aandraagt liggen dan ook voor de hand. Zo zouden betere omstandigheden tijdens het transport het leven van de planten aanzienlijk kunnen verlengen. Ook zou het versnellen van het transport een positieve bijdrage kunnen leveren.
Als dat laatste niet verwezenlijkt kan worden moet de industrie zich richten op betere productiemethodes zodat de planten het hele proces beter doorstaan.
(Bron)

Na drie weken zijn de planten niet meer te verkopen - en als je ze per ongeluk al gekocht hebt, gaan ze dood bij jou in huis of tuin.

Geen opmerkingen: