maandag, december 31, 2007

Duitse lijken rotten niet meer

HAMBURG - Veel Duitse begraafplaatsen hebben last van lijken die niet op tijd verteren binnen de termijn van 15 à 25 jaar die staat voor hergebruik van het graf. Dit meldde het weekblad Der Spiegel maandag.
Reden voor het fenomeen zijn bouwkundige fouten bij de aanleg van nieuwe begraafplaatsen.
Zo werd goedkope grond met een hoog kleigehalte ingezet waaruit water slecht afvloeit. De lijken zijn daardoor blootgesteld aan te veel vocht in combinatie met een gebrek aan zuurstof.
De lijken rotten in die omgeving niet, maar veranderen in een grijswitte, pasta-achtige, weke massa. Later worden de wassen lijken hard en hol.
Grafdelvers komen daardoor voor onaangename verrassingen te staan als een graf na de gebruikelijke ligtijd wordt geruimd om plaats te maken voor een nieuwe 'bewoner'.
Door het probleem is in Duitsland een nieuwe branche ontstaan die gespecialiseerd is in de sanering van grond die last heeft van "rottingsmoeheid".
Sterk kleihoudende grond wordt afgegraven en vervangen door een mengsel uit lichte tuinaarde, zaagsel en grind. Daarnaast kunnen drainagesystemen worden ingezet.
(Bron)

Geen opmerkingen: