donderdag, februari 21, 2008

Bouwbond wil afspraken over werken bij hitte

WOERDEN - FNV Bouw wil met werkgevers afspraken maken over werken bij hitte en wateroverlast. Een enquĂȘte onder leden en op bouwplaatsen heeft uitgewezen dat meer dan 80 procent van de werknemers daar behoefte aan heeft, zo heeft de bond donderdag gemeld.
Bijna driekwart van de meer dan duizend ondervraagde werknemers kreeg tijdens extreme hitte van zijn werkgever geen extra drinken.
Bijna zes op de tien mensen kregen geen gelegenheid in de schaduw te werken.
Wateroverlast is ook een probleem. Bijna de helft van de ondervraagden ploegt regelmatig door de modder op een bouwterrein. Slepen met materiaal over een moeilijk begaanbaar terrein, maakt het werk extra zwaar.
In de cao voor dakdekkers staan al afspraken over werken bij hitte. FNV Bouw wil de discussie hierover aanzwengelen in de hele bouwnijverheid, inclusief de wegenbouw. Een machinist op een asfalteermachine zit in een open cabine bovenop kokend heet asfalt.
Een temperatuur van meer dan 50 graden is dan in de zomer geen uitzondering, aldus de bond.
Oplossingen zijn soms heel simpel. Zo zette een straatmakersbedrijf tijdens een hittegolf een partytent op, zodat de straatmakers in de schaduw konden werken.
(Bron)

Geen opmerkingen: