dinsdag, februari 19, 2008

Extra maatregelen tegen ganzen rond Schiphol

HAARLEM - Ganzen die binnen een straal van 10 kilometer van de start- en landingsbanen van Schiphol vliegen, mogen voortaan worden gevangen of afgeschoten. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben dat besloten, zo is dinsdag bekendgemaakt.
De maatregel geldt voorlopig alleen voor grauwe ganzen, die in grote groepen over de luchthaven vliegen en daarmee volgens de provincie een gevaar vormen voor het vliegverkeer.
Behalve het vangen en afschieten van ganzen mogen rond Schiphol ook ganzeneieren worden doorgeprikt. Tot nu toe mocht dit allemaal binnen een straal van 6 kilometer.
De provincie schat het aantal ganzen rond de luchthaven tussen de 5000 en 10.000. Elke twee jaar verdubbelt dat aantal. "Met het aantal ganzen neemt ook de kans op incidenten toe", aldus de Noord-Hollandse gedeputeerde Peter Visser. "Daarom is het noodzakelijk om nu extra maatregelen te nemen."
Of de extra maatregelen zinvol zijn, gaat de provincie eind dit jaar bekijken.
(Bron)

Soms blijkt dat kunstmatige populatiebeperkingspogingen (Scrabblewoord!) alleen maar leiden tot een populatietoename: meer ruimte, meer eten, meer eieren, meer jongen die groot worden, enzovoorts.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als ze die vliegtuigen afschieten sis het probleem ook opgelost

Anoniem zei

Heel gek, dat dacht ik ook ;-)