dinsdag, februari 19, 2008

Kinderen jarenlang opgesloten en mishandeld

AMSTERDAM - Twee Amsterdamse kinderen van tien en dertien jaar oud zijn volgens justitie jarenlang in hun huis opgesloten en ernstig mishandeld. De moeder van het tweetal moet volgende week voor de rechtbank in de hoofdstad verschijnen.
De vader heeft vorig jaar zelfmoord gepleegd in huis van bewaring De Koepel in Haarlem, liet een justitiewoordvoerder dinsdag weten.
De 43-jarige vrouw zou haar kinderen hebben verboden met de buitenwereld om te gaan. Ze hield ze met webcams in de gaten. In de weekeinden sloten de ouders hun kroost zelfs op in een schuur of op hun kamer.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de vader de kinderen ernstig mishandeld. Hij zou hen onder meer hebben geslagen met bamboestokken en een honkbalknuppel.
Volgens de zegsman gingen de kinderen wel naar school, maar mochten ze onder geen beding over hun thuissituatie praten. De vermeende gruwelijkheden begonnen in 1995, nog geen jaar na de geboorte van het eerste kind.
De zaak kwam vorig jaar mei aan het licht. Volgens justitie hebben de kinderen zwaar lichamelijk en psychisch letsel opgelopen.
Justitie verdenkt de vrouw er ook van dat zij haar zoon heeft onttrokken aan het gezag van de jeugdzorg. Het oudste kind stond onder toezicht van een jeugdzorginstelling.
Hij zou zijn weggehaald of zijn weggelopen uit een opvanghuis. Daarna zou de verdachte haar kind hebben verborgen bij een kennis of bevriend gezin.
De Amsterdamse afdeling van Bureau Jeugdzorg liet dinsdag weten dat de zaak bekend is maar dat het gezin onder een andere instelling viel. Meer kon de een woordvoerster er niet over kwijt.
De advocaat van de vrouw zei dinsdag dat haar cliënte ontkent dat ze de kinderen heeft opgesloten.
"De vader stelde volgens haar wel regels op waar de kinderen mochten spelen, maar zij hield zich er niet aan als haar man er niet was. Mijn cliënt is bovendien ook slachtoffer van de gewelddadige kant van haar man."
(Bron)

Geen opmerkingen: