dinsdag, februari 19, 2008

Politie zoekt internetsurveillanten

AMSTERDAM - In de strijd tegen criminaliteit gaat de politie Hollands-Midden een nieuw wapen inzetten. Het korps is op zoek naar internetsurveillanten die rechercheurs gericht van informatie gaan voorzien.
De surveillanten gaan de recherche helpen bij het zoeken naar informatie in lopende onderzoeken, maar ze zullen ook zelf gaan zoeken naar criminele activiteiten.
De surveillanten zullen geen politieagent worden en hebben dus beperkte bevoegdheden. Ze zullen het internet gebruiken zoals iedereen dat kan en mag doen. Voor zaken die buiten dat gebied vallen worden internetrechercheurs ingezet.
Het korps zoekt naar mensen die hun weg weten op het net. "Internet is een open informatiebron en daar kunnen we nog meer gebruik van maken dan we nu doen," zegt een woordvoerster.
De politie maakt nu ook gebruik van het internet bij onderzoeken, maar dat is nog incidenteel. Met de inzet van de surveillanten wil het korps daar verandering in brengen.
De internetsurveillanten moeten op den duur een vraagbaak worden voor de rechercheurs en lokale politieteams.
Ze zullen bijvoorbeeld in de gaten gaan houden wat er zoal op Marktplaats wordt aangeboden. "Als er een hausse aan inbraken is geweest en er worden ineens gestolen spullen op het web aangeboden, dan kan die informatie nuttig zijn voor een onderzoek," zegt een woordvoerster.
Ook zullen de nieuwe medewerkers oplichting- en fraudepraktijken en diefstal van persoonlijke informatie zoals phising in de gaten gaan houden.
Hoe het werk precies zal worden ingevuld moet nog worden bekeken volgens de woordvoerster. "Maar dat je met internet als bron heel veel kunt staat vast en we verwachten ook dat het ons veel zal opbrengen."
De politie lijkt het internet de laatste tijd steeds meer te ontdekken. Zo werd vorige maand een Roermondse jeugdbende opgerold met behulp van Youtube-beelden. De bendeleden hielden zich bezig met scooterdiefstallen en straatroven.
Op een filmpje dat een van de leden online had gezet was te zien dat ze met de gestolen scooters in Duitsland reden. Een jongen werd herkend en aangehouden waarna al snel de hele bende kon worden opgerold.
Het Korps Rotterdam-Rijnmond plaatste in december een opsporingsverzoek op Youtube. Agenten van bureau Waterweg Noord zetten een beroving in scène en riepen de kijker op om mededelingen te doen over de dader.
(Bron)

Geen opmerkingen: