maandag, februari 18, 2008

CDA wil strengere regels voor kopen op afbetaling

DEN HAAG - Het CDA vraagt om strengere regels voor het kopen op afbetaling. Volgens de grootste regeringspartij is ook een onderzoek nodig om de "werkelijke omvang van de problematiek" in kaart te brengen van mensen die door de aanschaf van spullen op afbetaling steeds dieper in de schulden kunnen komen.
Dat heeft Tweede Kamerlid Elly Blanksma van het CDA minister Wouter Bos van Financiƫn en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken maandag voorgelegd in schriftelijke vragen.
Volgens Blanksma bleek uit het televisieprogramma Zembla dit weekeinde dat mensen die kopen op afbetaling nu geen enkele informatie krijgen over de voorwaarden, waaronder zij een lening aangaan.
Het CDA maakt zich bovendien zorgen over de wachtlijsten die bestaan voor schuldhulpverlening. Volgens Blanksma blijkt de gemiddelde wachttijd bij gemeenten anderhalf jaar te zijn.
Een woordvoerster van Aboutaleb stelde dat er al een onderzoek loopt naar schuldhulpverlening. De resultaten hiervan worden deze zomer of in het najaar verwacht.
Het onderzoek is volgens de zegsvrouw juist ingezet om een beter beeld te krijgen van de hulpverlening en problematiek. Zo is er volgens haar nu nog sprake van 'een diffuus beeld' van de wachtlijsten.
Aboutaleb heeft vorig jaar bij de lancering van het beleidsprogramma van het kabinet wel al gesteld dat de wachtlijsten naar nul moeten. Daarvoor wordt tot en met 2009 circa 60 miljoen euro uitgetrokken, bovenop het extra geld dat gemeenten krijgen voor armoedebestrijding.
Maar Blanksma maakt zich zorgen, omdat het extra geld voor schuldhulpverlening in het algemene gemeentefonds wordt gestort. "Hoe controleren we nu dat dit geld niet opgaat aan nieuwe lantaarnpalen en de lijsten niet nog verder oplopen?"
(Bron)

Geen opmerkingen: