zaterdag, februari 23, 2008

Zwols zwembad weigert moslima's in boerkini

ZWOLLE - Het Hanzebad in Zwolle weigert moslimvrouwen die tijdens de reguliere openingsuren in boerkini willen zwemmen. Volgens directeur Hans Meijer van het zwembad zou de lichaamsbedekkende badkleding ervoor zorgen dat andere badgasten wegblijven. Afgelopen week is daarom een vrouw in boerkini het bad uitgestuurd.
"Andere bezoekers nemen er aanstoot aan. Zwolle is nog niet rijp voor de boerkini", aldus Meijer. Volgens de directeur is iedereen welkom in het zwembad. "We hebben speciale openingsuren voor allochtonen, voor mensen met obesitas of Parkinson of naaktzwemmers. Iedereen mag bij ons komen zwemmen, maar niet tijdens de reguliere openingstijden."
De Zwolse wethouder Janco Cnossen (sport) reageert terughoudend. "Ik neig niet naar een verbod op de boerkini. Ik denk dat we hier buitengewoon zorgvuldig mee moeten omgaan. Als de enige reden is dat andere mensen het zwembad dan gaan mijden, is dat onwenselijk. Stel nou dat we gekleurde mensen gaan weren omdat blanke mensen niet tegelijk met ze willen zwemmen."
Meijer vindt niet dat hij de moslima's discrimineert. "Ik discrimineer niemand, dat is zeker niet mijn bedoeling."
De Zwolse vrouw die donderdag het zwembad uit werd gestuurd vanwege haar boerkini, Liselotte Buitelaar, heeft de wethouder inmiddels geschreven. Hij heeft haar een gesprek met de zwembaddirecteur aangeboden. "In eerste instantie is dit een zaak tussen het zwembad en deze mevrouw", vindt Cnossen.
Het Meppelse bedrijf Woortman Sportswear heeft het alleenrecht voor Europa en Noord-Afrika voor de distributie van de boerkini. "Het is een lichaamsbedekkend badpak tot aan de enkels en de polsen, met een tuniek met een hijood, een soort nauwsluitende capuchon waarin de vrouwen hun haren kwijtkunnen. Het is niet anders dan een duikpak", zegt eigenares Dorelies Woortman.
"Sinds we in november zijn gestart hebben we vooral positieve reacties gehad en we hebben al heel veel klanten. Bestellingen in Europa gaan met honderden tegelijk, maar naar Noord-Afrika gaan containers met tienduizenden boerkini's."
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) zei vorige maand dat de boerkina bijdraagt aan de integratie van moslimvrouwen in de sport, omdat de moslima's daarmee ook gewoon naar het zwembad kunnen.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het draagt helemaal niet bij, maar is inmiddels geinstitutionaliseerde discriminatie, de idioten.