maandag, februari 18, 2008

Kwart militairen heeft na gevecht hulp nodig

HILVERSUM - Een op de vier militairen die in Uruzgan gevechten hebben meegemaakt, heeft hulp ingeschakeld van psychische of maatschappelijke hulpverleners.
Dat is iets meer dan de 20 procent waar Defensie van uit ging. Dat blijkt maandag uit cijfers die RTL Nieuws van het ministerie van Defensie heeft gekregen.
De gegevens zijn afkomstig van de vragenlijst die militairen zes maanden na hun uitzending hebben ingevuld. Van de 3500 militairen hadden 721 dit gedaan. Van deze militairen heeft 1,9 procent (67 militairen) last van ernstige stressklachten of posttraumatische stressstoornis. Dat is minder dan Defensie verwachtte.
Defensie hanteert de regel dat ongeveer 5 procent dergelijke klachten ontwikkelt en dat van deze mensen uiteindelijk 1 procent langdurige problemen houdt.
Van de 200 mensen die betrokken waren bij de gevechten waarbij twee militairen door eigen vuur om het leven kwamen, hadden twintig mensen direct daarna last van acute stressklachten. Zes militairen hadden ter plaatse begeleiding van psychologen nodig, twee mensen zijn na de uitzending nog verder psychologisch behandeld.
In totaal zijn in 2007 en 2008 14 militairen tijdens hun uitzending naar Nederland teruggestuurd.
(Bron)

Geen opmerkingen: