vrijdag, februari 29, 2008

Brit vindt vertrouwelijke cd in tweedehands laptop

AMSTERDAM - Een computerreparateur in Engeland heeft in een kapotte laptop een compact disc met vertrouwelijke informatie van de Britse overheid aangetroffen. Op de cd stonden de woorden 'Home Office' en 'Private and Confidential'.
Het Home Office is het Britse ministerie van binnenlandse zaken, dat verantwoordelijk is voor handhaving van de openbare orde en bestrijding van terrorisme.
De computer was door een klant van Leapfrog Computers in Bolton tweedehands gekocht op de veilingsite eBay. Verkoopdirecteur Jonathan Parry zei donderdag dat de schijf onder het toetsenbord in de laptop geklemd zat en daar blijkbaar opzettelijk was verstopt. Hij zei dat de politie werd gewaarschuwd toen bleek dat de gegevens op de cd versleuteld waren. Volgens Parry was de computer mogelijk gestolen.
De binnenlandse veiligheidsdienst kwam de cd en laptop de volgende dag zes man sterk ophalen. Van iedereen die het apparaat en de schijf in handen had gehad werden DNA-monsters en vingerafdrukken afgenomen, zei Parry.
Het ministerie van binnenlandse zaken bevestigde dat de cd echt was en dat de zaak werd onderzocht. De politie bevestigde dinsdag een laptop te hebben opgehaald, maar wilde verder geen informatie verschaffen.
De Britse overheid is de afgelopen maanden meerdere keren in verlegenheid gebracht door het zoekraken van vertrouwelijke of privacygevoelige informatie van burgers. De ministeries van defensie, volksgezondheid en verkeer raakten vertrouwelijke gegevens van potentiƫle rekruten, patiƫnten en rijexamenkandidaten kwijt.
De belastingdienst spande de kroon met het kwijtraken van computerschijven met de bankgegevens van bijna het halve land erop.
(Bron)

Geen opmerkingen: