vrijdag, februari 29, 2008

Meer ruimte in armoedebestrijding vanaf 2009

DEN HAAG - De bedoeling is dat gemeenten vanaf volgend jaar meer ruimte krijgen om zelf te bepalen wie in aanmerking komt voor een extra financieel steuntje in de rug wegens langdurige armoede.
Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) om dat vanaf 2009 te regelen.
Aboutaleb had vorig jaar al aan de Tweede Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toegezegd dat er meer ruimte komt voor lokale overheden om armoede, maatschappelijke uitsluiting en werkloosheid aan te pakken.
Nu hebben alleen nog mensen die vijf jaar of langer moeten rondkomen van een bijstandsuitkering en geen perspectief op werk hebben, recht op een zogeheten landurigheidstoeslag.
Straks kunnen gemeenten ook steun geven aan mensen die bijvoorbeeld door een kleine baan al jaren leven op het sociaal minimum. Ook hoeven mensen die jaren in de bijstand hebben gezeten niet direct hun langdurigheidstoeslag meer te verliezen zodra zij een baan vinden.
Verder kunnen lokale overheden ervoor kiezen om in plaats van geld concrete zaken te verstrekken, zoals een computer met internet of een lidmaatschap van een sportclub aan arme gezinnen met kinderen.
(Bron)

Geen opmerkingen: