woensdag, februari 27, 2008

Gemeente laat Schiphol niet uitbreiden

AMSTERDAM - Schiphol mag van de gemeente Haarlemmermeer tot 2020 geen extra start- of landingsbanen aanleggen.
De aanleg van een parallelle Kaagbaan leidt volgens het gemeentebestuur tot onacceptabele geluids- en milieuoverlast.
Eerder stond de gemeente op het standpunt dat er alleen een baan bij mag komen als er ook een baan verdwijnt. Dat standpunt is nu verscherpt. Haarlemmermeer keert zich tegen de aanleg van een tweede Kaagbaan, ook al verdwijnt bijvoorbeeld de Aalsmeerbaan of de Buitenveldertbaan.
Aanleiding voor de gemeente om haar standpunt te verscherpen is het besluit van de provincie Noord-Holland om rekening te blijven houden met een tweede Kaagbaan. De grens voor de luchthaven ligt voor de gemeente tussen 500 duizend en 520 duizend vluchten. Vorig jaar telde Schiphol 436 duizend vliegbewegingen.
Schiphol mag van de gemeente doorgroeien maar de gevolgen moeten niet eenzijdig terecht komen bij de Haarlemmermeer, vindt wethouder Luchthavenzaken Michel Bezuijen (VVD). Hij vindt dat gekeken moet worden of andere luchthavens de vluchten kunnen herbergen.
Schiphol laat woensdag via een woordvoerder weten kennis genomen te hebben van het standpunt van de gemeente. De woordvoerder benadrukt dat er slechts een 'ruimtereservering' ligt die door de provincie is verlengd. Van concrete plannen om een extra baan aan te leggen zou geen sprake zijn. De zegsman voegt toe dat het rijk uiteindelijk bepaalt of een extra baan aangelegd mag worden.
(Bron)

Geen opmerkingen: