donderdag, februari 28, 2008

'Brommers vuiler dan vrachtwagens'

UTRECHT - De Fietsersbond wil dat minister Jacqueline Cramer van Milieu maatregelen neemt tegen de uitstoot van ultrafijn stof van brommers.
Uit onderzoek van de bond en de Universiteit Utrecht blijkt dat brommers en scooters meer ultrafijn stof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto.
"Brommers komen nu in de discussie over de uitstoot van fijn stof helemaal niet voor, terwijl ze in het middelpunt van de belangstelling zouden moeten staan", bevestigt een woordvoerder van de Fietsersbond donderdag een bericht in de Volkskrant over het onderzoek.
In twaalf middelgrote steden maten de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen. De fietser krijgt de ultrafijne stof niet alleen binnen als hij wordt gepasseerd door een brommer of vrachtwagen, maar ook als hij naast een dergelijk voertuig staat te wachten bij een stoplicht. Dan kan de concentratie in de lucht tien keer zo groot worden.
Automobilisten krijgen een twee keer zo hoge concentratie van de uitstoot te verwerken, omdat zij in een afgesloten ruimte zitten en de ultrafijne stof niet verwaait. De fietsers krijgen in verhouding echter evenveel binnen, omdat ze dieper ademhalen.
Desondanks constateert de Fietsersbond opgelucht dat fietsen toch nog gezonder is dan autorijden. "Fietsen is niet alleen een oefening voor de longen, maar ook voor het hart, de spieren, het hele lichaam", zegt de woordvoerder.
Het onderzoek naar de concentratie van ultrafijn stof voor fietsers is onderdeel van het onderzoek Fietsbalans. Daarbij vergelijkt de bond in twintig steden ook andere aspecten waarmee fietsers en automobilisten te maken krijgen, zoals snelheid en het wegdek. Aan het eind van het jaar moet dat leiden tot de verkiezing van de beste fietsstad van Nederland.
De ANWB deelt de zorg van de Fietsersbond. "De uitstoot van ultrafijn stof is niet alleen voor fietsers maar voor iedereen negatief. Dat zou uit alle bronnen, dus ook auto's en vrachtwagens, moeten worden teruggedrongen," aldus een woordvoerster.
Het liefst zou de ANWB zien dat nieuwe brommers aan speciale eisen gaan voldoen waarbij de uitstoot van het stof wordt teruggebracht. Volgens de woordvoerster heeft de brommer juist in deze tijd van files en parkeerproblemen ook grote voordelen. "Bovendien stoot een brommer aanzienlijk minder CO2 uit."
(Bron)

Geen opmerkingen: