woensdag, februari 27, 2008

Krakers beschieten politie met moeren

AMSTERDAM - Krakers hebben de mobiele eenheid in de nacht van dinsdag op woensdag tijdens de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam beschoten met moeren.
Zij zouden katapulten hebben gebruikt om circa dertig van de ijzeren voorwerpen met een doorsnede van 2 centimeter af te schieten.
Dat stelde een politiewoordvoerder woensdag. De krakers ontkennen zich tijdens de ontruiming te hebben verzet.
Het desbetreffende pand stond een week geleden nog op de lijst tijdens een ontruimingsrondje.
Omdat de krakers geloven dat het onderkomen leeg blijft staan, bezetten ze het dinsdagavond opnieuw.
Daarbij mishandelden de actievoerders volgens de politie de twee in het pand aanwezige tijdelijke bewoners met hockeysticks en honkbalknuppels. Ook zouden ze hen hebben bespoten met traangas.
Een slachtoffer moest zich laten behandelen door een ambulancemedewerker. De krakers erkennen dat er sprake was van een "kort handgemeen".
De twee in het pand aanwezige personen waren volgens hen bewakers, die zelf ook klappen uitdeelden.
Op last van burgemeester Job Cohen ontruimde de politie het pand rond middernacht opnieuw. Toen de ME het gebouw betrad, bleken de krakers te zijn verdwenen.
Cohen zei in een reactie zowel de mishandeling als de beschieting van de politie "ten sterkste" af te keuren. "Ik vind dat dat absoluut niet kan." Ook liet hij weten dat volgens de eigenaar wel degelijk nieuwe bewoners in het pand zullen trekken.
De rechter had bovendien opdracht gegeven tot de ontruiming van vorige week en de krakers horen zich daar volgens de burgemeester bij neer te leggen.
Vorig jaar trof de politie in een te ontruimen pand in Amsterdam nog een speciale constructie aan. Als agenten een balk daarvan zouden weghalen, zou een deel van het dak op hen vallen.
Aan de deur van een ander gebouw hingen een jerrycan met brandbare vloeistof en een met een ontstekingsversnellend middel.
De combinatie had kunnen ontploffen als er tijdens het wegzagen van barricades vonken waren vrijgekomen.
(Bron)

Oma vertelt: vroeger gooiden we met verfbommen, en eieren. Toch een iets andere categorie...

Geen opmerkingen: