donderdag, februari 28, 2008

Scholen moeten acceptatie homoleerlingen vergroten

DEN HAAG - Scholen moeten meer doen aan de acceptatie van homoseksuele leerlingen. Dat vindt zowel een meerderheid in de Tweede Kamer als minister Ronald Plasterk van Emancipatie en Onderwijs.
Plasterk hecht sterk aan "een homovriendelijke situatie" in de lessen, maar hij constateert dat op "heel veel scholen dat niet het geval is".
Ook CDA, PvdA, VVD en D66 vinden dat scholen te weinig aandacht besteden aan homoseksualiteit.
Met de minister vinden CDA, PvdA en ChristenUnie echter dat de overheid niet mag opleggen hoe scholen daar aandacht aan moeten besteden. Plasterk gaat dat wel inventariseren.
In het parlement is brede steun voor de plannen van de PvdA-bewindsman. In november kondigde hij aan dat iedereen homoseksuelen beter moet accepteren. Plasterk trekt het budget voor voorlichting over homo's en lesbiennes daarom omhoog van 1 miljoen euro naar 2,5 miljoen.
Minstens een op de vijftien mensen is homoseksueel en dat is volgens Plasterk "heel gewoon". Hij wil de homo-emancipatie daarom de derde fase inleiden. De eerste fase was het einde aan de strafbaarheid van homoseksualiteit. Daarna kwam de tweede fase, die hun gelijke rechten gaf, zoals het homohuwelijk.
De derde fase is volgens de minister de sociale acceptatie. "De emancipatie is nog lang niet klaar", zegt hij. Volgens hem willen veel mensen nog steeds niet met homo's en lesbiennes geconfronteerd worden.
Behalve voor scholieren eisen PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 meer aandacht voor homoseksuele ouderen. De partijen willen bijvoorbeeld dat verplegers tijdens hun opleiding leren omgaan met deze 'roze ouderen'.
Boris van der Ham van D66 en Plasterk vinden wel dat homoseksuelen ook naar zichzelf moeten kijken. "Ouderdom ligt lastig onder homo's", aldus Van der Ham. Cynthia Ortega van de ChristenUnie vindt dat Plasterk meer maatregelen moet nemen om te verzekeren dat oudere homoseksuelen "zichzelf kunnen zijn" in bijvoorbeeld verpleeghuizen.
Zij wil verder een breed onderzoek naar de problemen die transseksuelen ondervinden. Zo moeten veel mensen die zich hebben laten ombouwen geregeld hun sekse aantonen bij officiƫle instanties.
(Bron)

Geen opmerkingen: