dinsdag, februari 26, 2008

Standvastigheid.

Zwembad Zwolle blijft bij verbod boerkini

Uitgegeven: 26 februari 2008 12:01
ZWOLLE - Het Hanzebad in Zwolle blijft voorlopig moslima's in boerkini tijdens reguliere openingsuren de toegang ontzeggen. Wel treedt het bestuur van het bad in overleg met de gemeente over de kwestie, zei directeur Hans Meijer dinsdag.
Een boerkini is een lichaamsbedekkend badpak met een soort nauwsluitende capuchon zodat ook het haar bedekt kan worden.
Meijer blijft bij zijn standpunt ondanks de opvatting van het stadsbestuur van Zwolle dat vrouwen in boerkini welkom moeten zijn tijdens reguliere openingstijden.
Vorige week werd een vrouw in boerkini het Zwolse zwembad uitgestuurd. Het bestuur van het Hanzebad wil tot na het overleg met de gemeente niet inhoudelijk reageren.
Het bestuur van de stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle, waaronder het Hanzebad valt, verwees eerder nog naar kledingvoorschriften van de vereniging Sport en Gemeenten.
De leiding van het bad zou de vrouw in boerkini uit het water hebben gehaald, omdat een dergelijk kledingstuk volgens deze voorschriften niet toegestaan zou zijn. "Wij hebben geen algemene kledingrichtlijnen uitgeschreven", zei André de Jeu, adjunct-directeur van de vereniging.
Deze vereniging waarbij nagenoeg alle gemeenten zijn aangesloten, behartigt de belangen van werkgevers en exploitanten van de publiek toegankelijke zwembaden. "Zwembaden vaardigen elk hun eigen richtlijnen uit." Bovendien zou volgens hem een landelijke richtlijn geen stand houden. "Dat zou alleen werken als het in wet- of regelgeving wordt opgenomen."
Naast de gemeente Zwolle en de vereniging Sport en Gemeenten zal de vrouw in boerkini waarschijnlijk ook steun vinden bij de Commissie Gelijke Behandeling.
Een woordvoerder van de commissie stelt dat instellingen "religieuze uitingen niet zomaar kunnen weigeren, ook niet als dat andere mensen tegen de borst stuit".
Volgens de zegsman is weigering alleen mogelijk als de veiligheid in het geding komt.
(Bron)


Zwols zwembad staat boerkini toch toe

Uitgegeven: 26 februari 2008 16:30

AMSTERDAM - De boerkini wordt toch toegestaan in het Hanzebad in Zwolle. De Stichting Exploitatie Zwembaden Zwolle (SEZZ), waaronder het Hanzebad valt, is door de knieën gegaan en past de kledingvoorschriften aan.
Dat is het resultaat van een overleg dinsdagmiddag tussen de gemeente en SEZZ. Het zwembadbestuur zei eerder dat de kledingvoorschriften een boerkini niet toestaan.
Vorige week werd een vrouw in het alles bedekkende badpak gevraagd het zwembad te verlaten. Andere badgasten zouden haar verschijning als aanstootgevend ervaren. Daarom zou de boerkini het zwembad klanten en daarmee inkomsten kosten.
De gemeente stuurde het zwembad maandag een brief, waarin werd aangegeven dat de weigering in tegenspraak is met het Zwolse gemeentebeleid. Ook staatsecretaris van Sport Jet Bussemaker (PvdA) is voor het toestaan van de boerkini. Het kledingstuk zou de gezondheid, zwemvaardigheid en betrokkenheid bij de maatschappij bevorderen.
De SEZZ zegt dinsdag naar de partijen te hebben geluisterd en de kledingvoorschriften aan te passen. De gemeente Zwolle laat via een woordvoerder weten blij te zijn met het besluit van het zwembad.
(Bron)

Geen opmerkingen: