donderdag, mei 29, 2008

Nederlandse domeinen urenlang onbereikbaar

AMSTERDAM - Enkele honderdduizenden Nederlandse internetdomeinen zijn vannacht uren onbereikbaar geweest door een fout bij SIDN, de stichting die het Nederlandse deel van internet beheert.
SIDN is verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl-domeinen. Bij een update van het registratiesysteem dat SIDN daarvoor gebruikt, raakte vannacht de zogenoemde 'zonefile' in het ongerede. In dat bestand waren 175 'glue records' weggevallen, de numerieke adressen van domeinnaamservers, die er voor zorgen dat een domeinnaam wordt vertaald naar zijn fysieke lokatie op internet.
De storing deed zich rond middernacht voor. Kort na half zeven werd de oude zonefile teruggezet, waardoor de sites weer bereikbaar werden. Wel is het voorlopig niet mogelijk om nieuwe Nederlandse domeinnamen te registreren: aanvragen worden in de wacht gezet tot de problemen definitief zijn opgelost.
Volgens SIDN wordt de controleprocedure voor de updates herzien om nieuwe problemen te voorkomen. Dat geldt ook voor de procedure voor het melden van storingen. Hoewel SIDN bij storingen 24 uur per dag bereikbaar zou moeten zijn, slaagden internetproviders er pas rond half zeven 's ochtends in de stichting van de problemen te verwittigen.
(Bron)

Geen opmerkingen: