donderdag, mei 29, 2008

Vale gier weer gesignaleerd

LANDGRAAF - De vale gier is in de afgelopen dagen weer gesignaleerd op verschillende plekken in Nederland. Het gaat vooralsnog om kleine groepjes van enkele roofvogels die volgens waarnemers op internetfora zijn gezien in Zuid-Nederland.
Volgens de meldingen heeft een groepje van drie gieren in Landgraaf (Limburg) overnacht en zijn er vier over de Strabrechtse Heide (Zuidoost-Brabant) gevlogen.
Donderdag is een gier gezien in Kats (Zeeland). Volgens de Vogelbescherming Nederland zijn de meldingen doorgaans betrouwbaar. In Vlaanderen werden twee weken geleden al de eerste gieren van dit seizoen ontdekt.
In de zomer van vorig jaar zagen Belgiƫ en Nederland voor het eerst een grote groep vale gieren neerstrijken. Het ging om een groep van negentig hongerige exemplaren.
In hun oorspronkelijke leefgebied in Spanje en Portugal vinden ze nog zeer moeilijk voedsel sinds het verboden is kadavers te voeren. De vale gier behoort tot de grootste roofvogels ter wereld.
De Vogelbescherming verklaart de aankomst van de vale gier nu ook door de krachtige zuidelijke wind van afgelopen dagen.
"De vale gier vliegt op thermiek", aldus een woordvoerster. Ze benadrukt dat de roofvogel niet gevaarlijk is voor mensen.
(Bron, waarnemingen)

Geen opmerkingen: