donderdag, mei 29, 2008

Positief advies megastallen Grubbenvorst

HORST - Megastallen in Grubbenvorst (Limburg) hebben allerlei voordelen op velerlei gebied en eigenlijk zijn er nauwelijks nadelen. Dat moet althans blijken uit een donderdag gepresenteerd advies van bureau Blonk Milieu Advies aan de gemeente Horst aan de Maas, waar Grubbenvorst onder valt.
Volgens de onderzoekers zou een Nieuw Gemengd Bedrijf, zoals de megastallen genoemd worden, daadwerkelijk duurzaam en innovatief zijn.
Het advies komt nadat de gemeenteraad op 12 februari instemde met een gebiedsvisie, die ruimte biedt voor varkens- en kippenflats.
De voorziene megastallen in Grubbenvorst moeten 33.000 varkens en 1,2 miljoen 'stuks' pluimvee stapelen. De mest gaat naar een binnen het bedrijfsterrein gelegen mestverwerker.
De onderzoekers beweren dat het advies is gebaseerd op objectief feitenmateriaal. Ze tekenen daarbij aan dat de resultaten van het onderzoek wellicht niet passen in de beelden van bepaalde groeperingen, waarmee op de tegenstanders wordt gedoeld.
Voordelen ziet het bureau op het gebied van ammoniak, mineralen, mest, zware metalen, energie, broeikasgassen, geur en fijn stof. Alleen lokaal kan overlast ervaren worden, maar nationaal gezien is er op milieugebied sprake van een stap voorwaarts, aldus het bureau.
Wethouder Leon Litjens van ruimtelijke ordening erkent dat de discussies over de megastallen moeilijk zullen worden. Tegenstanders haalden vorige week ruim 2000 handtekeningen op, waarmee de zaak op de agenda van Provinciale Staten komt.
Maar volgens Litjens heeft de provincie in deze geen taak meer sinds de Wet op de ruimtelijke ordening.
(Bron)

Alleen lokaal overlast. Je zal maar onder de wind wonen, of zoiets in je uitzicht krijgen.

Geen opmerkingen: