dinsdag, mei 27, 2008

Verhagen gaat geld terugvorderen van Herfkens

DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat nog een keer aan oud-minister Eveline Herfkens vragen of zij de vergoeding wil terugbetalen die zij tegen de regels van de VN heeft ontvangen. Doet ze dat niet dan stapt hij naar de rechter.
Dat heeft een woordvoerder van Verhagen dinsdag gezegd in een toelichting op een brief aan de Tweede Kamer.
Herfkens ontving als medewerker van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP jarenlang geld van de Nederlandse overheid om een appartement in New York te huren. Die subsidie was in strijd met de regels van de VN. Zij heeft tot twee keer toe geweigerd de tonnen terug te betalen, vertelde Verhagen vorige maand in de Tweede Kamer. Hij wilde toen juridisch advies en een onderzoek van UNDP zelf afwachten.
Uit dat onderzoek bleek dat de Nederlandse regering fout was, door het geld te betalen. Maar ook dat Herfkens over de regels van de VN beschikte en dat ze daarvoor had getekend toen zij in dienst trad bij UNDP. Dat laatste is volgens Verhagen voldoende grond om alsnog formele actie te ondernemen. Zij hoorde te weten dat ze het geld niet mocht ontvangen en had bij twijfel navraag moeten doen. Dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken haar de huurvergoeding niet had mogen betalen, doet daar volgens hem niets aan af.
(Bron)

Geen opmerkingen: