woensdag, augustus 27, 2008

'Bezoekrechten Antarctica verhandelen'

MAASTRICHT - Het toerisme in het zuidpoolgebied moet aan banden, want Antarctica is kwetsbaar. Verhandelbare bezoekrechten is een mogelijke oplossing, zoals ook handel in CO2-emissierechten wordt toegepast in het klimaatbeleid, zegt de Maastrichtse onderzoeker Bas Amelung.
Het toerisme in Antarctica is sterk gegroeid. Bezochten in 1985 enige duizenden mensen het gebied, in het seizoen 2007/08 waren het er ruim 40.000.
Amelung stelt voor een maximum aan het aantal toeristendagen in Antarctica te stellen.
Voor een soepele overgang wordt dit maximum hoger gesteld dan het daadwerkelijke aantal toeristendagen. Zodra de vraag naar dagen in Antarctica hoger is dan het maximum, stelt Amelung, vertegenwoordigen de rechten op die dagen een waarde.
Aangezien Antarctica geen soevereine staat is, is regelgeving moeilijk, heeft de onderzoeker overwogen. Met strenge richtlijnen en gedragscodes heeft de koepelorganisatie van de Antarctische touroperators IAATO veel zorgen weggenomen. Toch is deze zelfregulering geen absolute garantie voor een milieuveilig toerisme.
Door de rechten toe te wijzen aan het Antarctische Verdragsysteem ATS, kunnen de opbrengsten worden gebruikt voor handhaving, waarvoor nu maar weinig geld is, stelt Amelung voor.
De bezoekrechten worden geveild en verkocht aan de hoogste bieder. Vervolgens kunnen de kopers ze onderling verhandelen.
(Bron)

Geen opmerkingen: