maandag, augustus 25, 2008

Leugenaars verraden zich met knipperen

AMSTERDAM - Mensen die een leugen vertellen, verraden zichzelf door het aantal keren dat ze met hun ogen knipperen. Dat hebben onderzoekers van de universiteit in Portsmouth vastgesteld.
Leugenaars bewegen hun oogleden volgens de onderzoekers opvallend weinig op het moment dat ze een onwaarheid vertellen. NĂ¡ een leugen blijken de meeste mensen echter veel meer met hun ogen te knipperen.
De resultaten van de studie aan de universiteit van Portsmouth verschenen vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Non-verbal Behaviour.
Tijdens het onderzoek lieten psychologen een groot aantal proefpersonen een examen maken. Een aantal van die mensen kreeg de opdracht om de examenruimte ongezien te verlaten en de antwoorden van het examen te stelen uit een nabijgelegen kantoor. Ze mochten echter tegen niemand iets over de diefstal vertellen.
Na afloop werden alle proefpersonen uitgebreid ondervraagd. Ze moesten precies verklaren wat ze gedurende het examen hadden gedaan. Ondertussen werden de bewegingen van hun oogleden geregistreerd door elektroden rondom hun ogen.
Al snel bleek dat de leugenaars tijdens de ondervraging veel minder met hun ogen knipperden dan proefpersonen die wel gewoon de waarheid vertelden over hun activiteiten. Maar op het moment dat de leugenaars mochten stoppen met praten, namen hun oogbewegingen opeens toe. Na het interview knipperden ze maar liefst acht keer zo veel met hun ogen als normaal.
Hoofdonderzoekster Sharon Leal denkt dat leugenaars hun oogleden in eerste instantie minder bewegen, omdat het vertellen van een leugen veel inspanning kost. "Leugenaars moeten een verhaal verzinnen en er tegelijkertijd voor zorgen dat hun beweringen kloppen met dat wat hun ondervrager weet", verklaart Leal in de Daily Telegraph.
"Ook moeten ze goed onthouden welke verhalen ze eerder al hebben verteld en aan wie, zodat ze zichzelf niet tegenspreken. Het zou kunnen dat mensen na een leugen extra veel met hun ogen knipperen, omdat er dan veel spanning van ze afvalt." Volgens de wetenschappers kunnen politie- en beveiligingsdiensten in de toekomst mogelijk gebruik maken van hun onderzoek door te meten hoe vaak en wanneer mensen tijdens een verhoor met hun ogen knipperen.
(Bron)

Geen opmerkingen: