woensdag, augustus 27, 2008

'Hangend boven wc plassen maakt ziek'

DEN HAAG - Mensen die vies zijn van een wc-bril en daarom erboven hangend plassen, lopen een grotere kans op blaasontsteking. Dat blijkt uit onderzoek van tijdschrift gezondNU. Veel mensen met blaasontsteking blijken volgens het tijdschrift 'hangend' te plassen.
Het onderzoek wijst uit dat bijna 80 procent van de Nederlandse vrouwen wel eens boven de wc-bril hangt om contact met de bril te vermijden. Bij de mannen ligt dat percentage op 40.
De helft van de vrouwen en 40 procent van de mannen probeert sowieso niet buitenshuis naar het toilet te gaan. Ze drinken bijvoorbeeld minder of houden hun plas op.
Volgens het tijdschrift is dat ook niet zonder risico's; ook hiervan kunnen mensen blaasontsteking krijgen. Bovendien kunnen darmen en nieren extra worden belast. Door het ophouden van de plas zouden afvalstoffen zelfs via de darmen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen.
Mensen kunnen bij 'hangend plassen' blaasontsteking krijgen omdat ze zich in de inspannende houding niet genoeg kunnen ontspannen. De kans is groot dat er urine achterblijft, en die kan de ontsteking veroorzaken.
Mensen mijden vooral contact met de wc-bril op parkeerplaatsen langs de snelweg (81 procent), bij benzinestations (80 procent), in de trein (75 procent), bij openbare toiletten in het stadscentrum of in winkels.
Een groep ondervraagden kiest voor een alternatief voor de wc-bril: Ze gaan wildplassen op straat of in de berm. GezondNU wijst erop dat ook die keus risico's met zich meebrengt: een boete van ongeveer 75 euro.
De redactie van gezondNU concludeert dat de angst voor vieze wc-brillen eigenlijk relatief is. De duwstang van een winkelwagentje is volgens het blad over het algemeen veel meer verontreinigd met bacteriƫn.
(Bron)

Maar die duwstang raak je met andere onderdelen van je lijf aan, dat scheelt nogal.

Geen opmerkingen: