maandag, augustus 25, 2008

Vakbond boos over weinig aandacht Bosnië-missie

LEUSDEN - De naar Bosnië uitgezonden militairen krijgen te weinig aandacht van Defensie.
Ze horen soms te laat dat ze op missie gaan, krijgen onvoldoende voorbereiding en ter plekke zijn voor sommigen weinig middelen of voorzieningen zoals medische zorg. Ook de nazorg is slecht geregeld.
Dat stelde maandag voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM na een verblijf van een week bij de Europese missie Eufor in Bosnië.
Een kwart van de 85 Nederlanders die er zitten, heeft geen goede voorbereiding gehad, schat Kleian.
"Defensie belooft een goede voorbereiding en uitvoering maar dit is de krenterigheid ten top", zei Kleian, die gaat klagen bij Defensie. "Het lijkt wel of echt alle aandacht uitgaat naar Afghanistan."
De slechte voorbereiding treft volgens hem vooral personeel van de 'paarse' organisaties binnen Defensie, die administratief werk doen. Zij moeten tijdens missies wel operationele taken uitvoeren.
Door te oefenen moeten zij de basisvaardigheden weer onder de knie krijgen, ook schieten. Kleian sprak met een militair die vier dagen was voorbereid in plaats van de maand die er volgens hem voor staat. Anderen hadden al jaren niet meer geschoten.
Defensie herkent zich vooralsnog niet in de signalen, aldus een woordvoerder. Hij is verbaasd de klachten via de media te vernemen zonder dat de bond dit bespreekt met Defensie.
(Bron)

Geen opmerkingen: