maandag, augustus 25, 2008

Wasberen geen bedreiging

DEN HAAG - Het aantal wasberen in Nederland is nog erg klein en er zijn geen aanwijzingen dat dit snel toeneemt. Wasberen vormen dan ook geen acute bedreiging voor de biodiversiteit, de landbouw of de volksgezondheid in Nederland.
Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Alterra in opdracht van het ministerie van Landbouw heeft gedaan.
Vorige maand waarschuwde de stichting AAP dat het toenemend aantal in het wild levende wasberen in Nederland een serieuze bedreiging vormt voor de weidevogels.
Zij eten onder meer hun eieren.
Volgens Alterra zijn er nu circa tien wasberen in het land. Zij zijn doorgaans afkomstig uit gevangenschap. Het onderzoeksbureau verwacht niet dat het aantal snel groeit.
Wel zijn er veel geschikte leefgebieden voor het dier in Nederland. Zonder extra maatregelen zou de wasbeer over vijftien jaar wel vaker kunnen voorkomen.
Wasberen zijn op zich niet gevaarlijk, maar zij kunnen wel spoelwormen bij zich dragen, waar de mens ziek van kan worden. Wie de larve van de worm in zijn lichaam krijgt, kan uiteindelijk sterven aan hersenbeschadiging. Mensen kunnen de worm oplopen wanneer zij in contact komen met de uitwerpselen van de wasbeer.
(Bron)

Die spoelwormen komen ook voor bij katten en honden die niet goed ontwormd worden.

Geen opmerkingen: