Olifant Radza 'praat' niet
EMMEN - Radza, de mannetjesolifant in Dierenpark Emmen, 'praat' niet. Dat is één van de opmerkelijkste uitkomsten van een onderzoek naar de manier waarop deze dieren communiceren.
Dat liet een woordvoerder van het dierenpark maandag weten. De zeven vrouwtjes en zes kinderen 'praten' juist opmerkelijk veel.
De Duitse biologiestudente Meike Artelt doet het onderzoek en trekt voor haar promotieonderzoek langs dierentuinen in Emmen, Berlijn, Hamburg en Keulen.
Artelt is met name geïnteresseerd in het 'olifants', en de verschillen tussen de communicatie van Afrikaanse en Aziatische, jonge en oude olifanten, mannetjes en vrouwtjes.
Artelt neemt met behulp van een microfoon de geluiden op die de dieren produceren, laat die weer horen aan andere olifanten en analyseert de geluiden en de reacties erop.
Volgens de woordvoerder heeft Radza, wat keizer betekent, het kennelijk niet nodig om te 'praten'. " Met zijn 7,2 ton gewicht en als enige man in de kudde, wordt er niet aan zijn gezag getwijfeld", aldus de woordvoerder. Dat de rest wel zoveel kletst, in vergelijking met groepen in andere dierentuinen, komt volgens de woordvoerder door het grote aantal kinderen in de groep.
Olifanten produceren zowel voor de mens hoorbare geluiden, als zogeheten infrasone geluiden. Deze hebben zo'n lage toonhoogte dat mensen ze niet kunnen horen. Olifanten horen deze tonen wel en gebruiken ze om over zeer lange afstanden te communiceren. "Dan brommen ze bijvoorbeeld, iets wat over grote afstand is te horen, en bedoelen ze: 'ik eet hier, het is hier goed'."
Het Dierenpark in Emmen is een interessante onderzoekslocatie voor Artelt. Het park beschikt over de grootste kudde olifanten van Europa. De onderzoekster confronteert de enorme dierentuinbewoners ook met geluiden van soortgenoten die in het wild leven of uit andere dierentuinen.
"Zo stormde de hele kudde af op de luidspreker waaruit geluid van olifanten uit Berlijn kwam."
Artelt neemt haar opnames uit Emmen nog mee naar de dierentuin in Keulen. Daar wonen een vrouwtje en twee kleintjes die eerder in Emmen woonden. "We zijn benieuwd hoe deze dieren reageren op geluiden van hun vroegere bekenden."
Ook wil ze met haar opnames naar kuddes olifanten in het wild. Ze kan dan het geluid uitzenden in het wild, om bijvoorbeeld te kijken of er een olifantenkudde in de richting van een dorp trekt. De inwoners kunnen dan voorzorgsmaatregelen nemen en de kinderen in veiligheid te brengen.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten