woensdag, augustus 27, 2008

Een derde artsen voelt zich 's nachts onzeker

UTRECHT - Een op de drie artsen (33 procent) voelt zich tijdens nachtdiensten onzekerder dan overdag. Dit meldt het vakblad Medisch Contact deze week in een themanummer over gezondheidszorg in de nacht.
Het blad hield een enquête onder 746 artsen. Ondanks de onzekerheid meent meer dan 90 procent van de artsen dat patiënten 's nachts in goede handen zijn.
Bijna 40 procent van de artsen die aangeven 's nachts onzekerder te zijn, vindt dat de mogelijkheid voor aanvullend onderzoek 's nachts matig of onvoldoende is.
Iets minder dan een derde wil extra mogelijkheden om in de nacht een meer deskundig arts te raadplegen.
Een rondgang langs deskundigen laat zien dat er eigenlijk maar weinig bekend is over de kwaliteit van de zorg in de nacht. Volgens Medisch Contact worden binnenkort de resultaten bekend van een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg samen met de Arbeidsinspectie naar werktijden en -omstandigheden van artsen in opleiding deed.
In het vakblad loopt hoofdinspecteur Wim Schellekens vooruit op de uitkomsten van dat onderzoek. Hij noemt ze zorgwekkend.
"Patiënten die buiten kantooruren naar het ziekenhuis gaan, verwachten specialistische zorg, maar krijgen vaak zorg van basisartsen," zegt Schellekens. Volgens hem moet de zorgsector normen opstellen voor verantwoorde zorg buiten kantooruren.
(Bron)

Geen opmerkingen: