vrijdag, oktober 31, 2008

Coalitie verdeeld over aanschaf test-JSF

DEN HAAG - De coalitiepartijen zijn verdeeld over de aanschaf van twee testtoestellen voor de Joint Strike Fighter (JSF).
Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil in februari 2009 een contract hierover ondertekenen. Maar de PvdA en de ChristenUnie zien liever dat dit drie maanden later gebeurt.
Dat bleek donderdag tijdens een debat over de JSF. In hun ogen is er dan meer tijd voor de vergelijking van de JSF met de andere kandidaat, de Saab Gripen Next Generation.
De Vries wil dit in december afronden maar de Kamer vindt dat Saab meer tijd moet krijgen, omdat het bedrijf later in het traject kwam.
Bovendien is de testfase zelf die producent Lockheed Martin voor de JSF heeft gepland, ook met zeker vier maanden vertraagd. Het regeerakkoord meldt de ondertekening in 2009, dus PvdA en de ChristenUnie zien ruimte.
De Vries wil echter vasthouden aan februari, omdat hij anders in 2011 niet al kan beschikken over het eerste testtoestel.
Hij vindt dat Nederland de kans moet grijpen om aan de testfase mee te doen, anders wordt het pas een jaar later. Hij wijst erop dat de Nederlandse piloten dan te weinig tijd krijgen ermee te leren vliegen.
Na lang aandringen gaf de bewindsman aan dat hij opnieuw aan de Amerikanen zal vragen of het contract later kan worden ondertekend. Maar De Vries wees erop dat juist de Kamer aanvankelijk haast had met de kandidatenvergelijking en dat hij zich daaraan houdt.
Het debat ging ook over de vraag of de Kamer in het verleden misleid is over orders aan de Nederlandse industrie bij de ontwikkeling van de JSF.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zei dat de Tweede Kamer hierover niet verkeerd is geïnformeerd. PvdA en SP wilden dat nagaan aan de hand van brieven van vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Van der Hoeven beloofde dat ze die vertrouwelijk ter inzage zal geven aan de Kamer.
Alle fracties zijn bezorgd over het geluid dat de JSF maakt, dat veel harder is dan de huidige jachttoestellen. Ze vinden het vreemd dat dit niet meetelt bij de keuze.
Volgens De Vries is de uitstoot van lawaai nooit een criterium voor de aanschaf van wapensystemen en gaat het om de effectiviteit. Hij is wel bereid om bij Saab ook na te vragen hoe hard het geluid is van de Gripen.
(Bron)

Geen opmerkingen: