Kamp van 'Robinson Crusoe' gevonden
AMSTERDAM - Archeologen hebben op het eiland Aguas Buenas de resten gevonden van een kamp dat waarschijnlijk toebehoorde aan de man die de inspiratie vormde voor het wereldberoemde verhaal over Robinson Crusoe. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
Bij de resten van het kamp op het Chileense eiland is onder meer een oude navigatiepasser gevonden, een instrument waarmee stuurmannen vroeger de afstand op zeekaarten konden aflezen.
Die vondst wijst er volgens de onderzoekers op dat het kamp is gebouwd door Alexander Selkirk, een Schotse stuurman die na een conflict met zijn kapitein in 1704 op het eiland achterbleef.
Pas na ruim vier jaar werd Selkirk weer opgepikt door een schip van de Britse kapitein Woodes Rogers. Ook Rogers schreef destijds in zijn scheepsjournaal dat hij in het kamp van de eilandbewoner 'enkele praktische spullen en wiskundige instrumenten' zag liggen.
De opgraving geeft een beeld van hoe Selkirk heeft geleefd op het eiland. Uit de resten van palen die hij in de grond heeft geslagen, blijkt dat hij twee schuilplaatsen had langs een rivier. Ook zijn de overblijfselen gevonden van een soort uitkijkpunt op een heuvel, van waar hij een goed uitzicht had op de haven.
Die vondsten kloppen met de verhalen die de Schotse zeeman vlak na zijn redding vertelde over zijn avonturen op het eiland. De Engelse schrijver Daniel Defoe gebruikte die verslagen als inspiratie voor zijn roman Robinson Crusoe, die in 1719 verscheen.
"Het bewijs dat is blootgelegd op Auguas Buenas bevestigt de verhalen over Alexander Selkirk en geeft een fascinerend inzicht in zijn verblijf", zo verklaart de Schotse hoofdonderzoeker David Caldwell op de Amerikaanse website ScienceDaily. "We hopen dat deze plek behouden blijft en uitgroeit tot een plek waar toeristen de inspiratie achter Daniƫl Defoe's meesterwerk kunnen bezoeken."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten