vrijdag, oktober 31, 2008

Rabat: Imams woonden in Marokko conferentie bij

RABAT/DEN HAAG - De circa veertig imams uit Nederland die vrijdag naar Marokko zijn gereisd, zijn volgens het Marokkaanse ministerie van Religieuze Zaken niet teruggeroepen.
Zij woonden "in alle openheid" een conferentie in Marrakech bij over de rol van religie in Europa. Dat stelde een woordvoerder van het ministerie donderdag.
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gaf donderdag in de Tweede Kamer een soortgelijke lezing over de gang van zaken, zonder zich uit te laten over de aard van de bijeenkomst.
De imams zijn op kosten van de Marokkaanse overheid afgereisd naar een eendaags seminar dat zou zijn gegaan over hervormingen en de bestrijding van radicale tendensen.
Onder de groep imams bevonden zich vijf geestelijke verzorgers die in Nederlandse gevangenissen werken. Dat ligt gevoelig omdat zij zijn ingegaan op een uitnodiging van de Marokkaanse minister van Religieuze Zaken, terwijl Nederland een strikte scheiding van kerk en staat kent.
Hirsch Ballin zei tijdens een debat over de kwestie dat zijn departement het vijftal scherp zal bevragen over hun reis naar Marokko.
"We willen precies weten wat het karakter was van de uitnodiging en het verloop van het seminar." Ook wil de bewindsman weten of de geestelijk verzorgers vooraf hebben gezegd dat ze naar Marokko zouden gaan voor de bijeenkomst.
De minister van Justitie gaf duidelijk te verstaan dat de Marokkaanse overheid imams niet mag beïnvloeden. Anderzijds kan een bijeenkomst over de aanpak van radicalisering geen kwaad, aldus Hirsch Ballin.
Het seminar in Marokko werd ook bijgewoond door wetenschappers en andere niet-religieuze persoonlijkheden uit Europa.
De ophef daarover in Nederland vindt de zegsman van het ministerie van Religieuze Zaken "onbegrijpelijk" en "nergens op gebaseerd".
Hirsch Ballin baseerde zich donderdag in de Tweede Kamer op informatie die de Nederlandse ambassade in Rabat heeft gekregen van de Marokkaanse overheid.
Hij zei daar niet blind op te varen. De minister kan pas conclusies trekken na nader onderzoek en de gesprekken met de vijf gevangenisimams.
(Bron)

Geen opmerkingen: