zondag, november 08, 2009

EU wil vangstbeperking blauwvintonijn

BRUSSEL - De vangst van Atlantische blauwvintonijn moet verder omlaag. Ook voor andere soorten, zoals de zwaardvis en de witte tonijn, moeten er beschermende maatregelen komen.
Europees Commissaris Joe Borg (Visserij) heeft dat vrijdag gezegd aan de vooravond van de jaarlijkse vergadering van de ICCAT, een internationale visserijorganisatie waarbij 51 landen uit onder meer Europa, de Verenigde Staten, China, Rusland en Japan zijn aangesloten.
De ICCAT-bijeenkomst begint zaterdag in het Braziliaanse Recife en duurt tot 15 november.
De ICCAT scherpte vorig jaar de vangstquota voor blauwvintonijn fors aan tot 22.000 ton, maar volgens Borg zijn er nieuwe beperkingen nodig om de vissoort voor uitsterving te behoeden.
''Er wachten ons zware beslissingen, maar dat is de prijs die we moeten betalen om de toekomst van de betrokken visserijtak veilig te stellen.''
D66-Europarlementariƫr Gerben Jan Gerbrandy riep de ICATT vrijdag op tot een totaal vangstverbod op blauwvintonijn. Volgens hem is dat de enige manier om deze vissoort te redden.
''Een vangstverbod is niet alleen in het belang van de blauwvintonijn, maar is uiteindelijk ook voor de vissers het beste.''
(Bron)

Geen opmerkingen: